Doi sigheteni au inventat un nou joc de cărţi

După ce au reuşit să resusciteze un joc uitat al copilăriei, ţurca, sighetenii Gicu Manole şi Olimpiu Chişiu au inventat un joc de cărţi nou: Muzicando.

Ripd


Doi sigheteni combat jocurile electrice, statul pe calculator şi jocurile dăunătoare copiilor printr-un joc nou şi inedit: Muzicando. După ce au adus în plan naţional şi au revitalizat ţurca, sighetenii de la Asociaţia Nordica au inventat un nou joc de cărţi, care câştigă tot mai mulţi adepţi.

Jocul de cărţi, inventat de Gicu Manole şi Olimpiu Chişiu (grafica aparţine lui Cătălin Puicar), se numeşte sugestiv „Muzicando” şi a fost creat în scop educativ: jucătorii au ocazia să înveţe notele muzicale şi termeni din domeniu, câţiva dintre compozitorii care au marcat istoria muzicii, o serie de instrumente muzicale şi, în acelaşi timp, se pot familiariza cu succesiunea culorilor din spectrul luminii albe. El „se adresează tinerilor între 8 şi 80 de ani”.

Primul turneu de Muzicando a avut deja loc la începutul acestei veri, iar de atunci, jocul a devenit cunoscut în rândul elevilor sigheteni şi în curând va ajunge şi în Baia Mare. Oricum, inclusiv televiziunile din străinătate s-au arătat interesate de invenţia celor doi, iar “Muzicando” capătă pe zi ce trece tot mai mulţi adepţi.


Aşezarea participanţilor la masa de joc

Se aleg din pachet un număr de carduri, egal cu numărul de jucători (de la doi la opt participanţi), diferite ca valoare a notei muzicale, în ordine crescătoare, începând cu nota “Do”. În cazul în care sunt opt jucători, se va folosi şi cartea care îl reprezintă pe Guido DArezzo. Se amestecă acest set ales şi se împarte fiecărui jucător, câte o carte cu faţa în jos, în sensul acelor de ceasornic. Jucătorii se aşează la masă în ordinea dată de notaţia cărţilor: Do, Re, Mi, Fa, Sol, La, Si. În cazul în care sunt opt jucători, cel care are cartea “Guido DArezzo” se aşează pe ce loc doreşte. Primul tur este început de către jucătorul care a avut cartea “Do”. Acesta amestecă şi împarte câte şapte carduri, una câte una, cu faţa în jos, începând cu jucătorul din stânga lui. În cazul în care sunt mai puţin de opt jucători, restul cărţilor de joc se aşează pachet pe masă, cu faţa în jos.
Jucătorul din stânga celui care a împărţit cărţile face prima alegere, oricare dintre cele patru tipuri de etalare. Acest jucător va deschide etalarea.

În timpul desfăşurării etalărilor, jucătorii care declară “pas” sunt obligaţi să ridice o carte din pachetul de pe masa de joc.
Când pachetul de cărţi este epuizat, declaraţia de “pas” dă dreptul următorului jucător la depunere.
Epuizarea sau lipsa pachetului de cărţi de pe masă generează obligativitatea etalării cărţilor cerute de joc.


Pachetul de joc conţine un număr de 56 de cărţi de joc repartizate pe şapte serii de culori cu câte şapte valori diferite – note muzicale. Fiecare culoare are o a opta valoare, un semn grafic muzical: pentru roşu şi oranj – diez ; pentru galben şi verde – becar pentru albastru şi indigo – bemol pentru violet – pauza.


Cum se joacă?

Scopul jocului este de a depune toate cărţile din mână înaintea celorlalţi jucători şi acumularea cât mai multor puncte. Jocul este constituit din două etape : A. Licitaţia şi B. Etalarea.
În urma licitaţiei se stabileşte tipul de etalare şi nivelul acesteia. Tipurile de etalare sunt: Sarabanda (S), Glissando (G), Parada (P), Muzicando (M). Nivelurile sunt de la 1 la 4. În ordine crescătoare licitaţiile sunt : 1S, 1G, 1P, 1M, 2S, 2G, 2P, 2M, 3S, 3G, 3P, 3M, 4S, 4G, 4P, 4M. Licitaţiile vor decurge doar în ordine crescătoare. Jocul de etalare adjudecat se desfăşoară conform regulilor specifice descrise mai jos. Participanţii se constituie în două echipe dispuse pe două axe: N-S şi E-V.

Primul dintre jucători amestecă setul de cărţi şi împarte fiecărui participant câte o carte, în sensul acelor de ceasornic, cu faţa în jos, până la epuizarea pachetului, fiecăruia revenindu-i câte 14 cărţi de joc. După analiza distribuţiei cărţilor din mână, primul jucător servit licitează. În acest scop va ţine cont de ordinea crescătoare a puterii etalărilor: Sarabanda (S), Glissando (G), Parada (P), Muzicando (M).
Licitaţia presupune stabilirea unui nivel de joc şi etalarea aleasă sau “pas” (când se refuză licitaţia). Licitaţia se opreşte când trei jucători consecutivi spun “pas” după anunţul unuia dintre participanţi, adjudecându-se ultima etalare licitată şi nivelul anunţat. În cazul în care există patru anunţuri consecutive de “pas”, primul jucător servit are obligaţia de a licita un tip de etalare.

Echipa care şi-a adjudecat licitaţia deschide etalarea prin jucătorul care a anunţat pentru prima dată acest tip de etalare în timpul licitaţiei. Echipa care şi-a adjudecat licitaţia este considerată câştigătoare dacă în urma derulării etalării unul dintre parteneri iese pe primul loc (depune primul toate cărţile din mână). Etalarea continuă până la stabilirea ultimului clasat.
Câştigă echipa care acumulează cele mai multe puncte, pe parcursul a minim patru etalări. Nerespectarea obligaţiilor de joc duce la anularea etalării în curs şi penalizarea cu 12 puncte a echipei jucătorului vinovat.

Comentarii